500.000 nordmenn slurver med røykvarsleren

500.000 nordmenn slurver med røykvarsleren

Dersom det begynner å brenne i natt, er det en halv million nordmenn som sover uten mulighet til å bli varslet ved brann. Enten fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. I dag er det røykvarslerens dag og ekspertene anbefaler deg å sjekke den lille, hvite varsleren – den kan redde liv.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap skjer 8 av 10 dødsbranner i hjemmet og i 2019 var det 431 branner i Agder. En undersøkelse på vegne av kampanjen Røykvarslerdagen viser at cirka 800 000 nordmenn over 18 år har opplevd branntiløp.  Alle har et ansvar for at brannsikkerheten er på plass og utleiemegler Mikal Fjellvang har vært i mange utleieboliger uten tilfredsstillende brannkrav. En røykvarsler er det viktigste tiltaket man kan gjøre for egen brannsikkerhet. Utleieselskapet leier ut boliger på Sørlandet og har mange studenter som leietakere. I dag sender utleieselskapet ut en melding til sine leietakere og de anbefaler andre utleiere om å gjøre det samme.

– En spørreundersøkelse viser at så mange som én av tre studenter ikke vet om røykvarsleren virker. I tillegg er det mange huseiere som glemmer hvilket ansvar de har. Jeg tror ikke at 500.000 snylter unna med vilje, men jeg tror bare at det handler om mangel på brannkompetanse. Derfor er det givende at vi sammen med Firesafe kan hjelpe folk med brannsikkerhet på en så viktig dag som dette, sier Fjellvang.

Råd til deg som eier eller leier

Utleieselskapet kan ikke pålegge sine huseiere å iverksette strengere tiltak enn loven, men selskapet anbefaler seriekoblede røykvarslere på hvert soverom og oppholdsrom. Ingen kan garantere for at det ikke blir brann i en bolig man eier eller forvalter. Men alle kan sørge for å gjøre forebyggende arbeid. I dag er dagen for å teste røykvarsleren og brannrådgiver Eivind Ruud-Nilsen anbefaler å bruke spray når du skal teste den. Eivind jobber i Firesafe som er Nordens største totalleverandør innen brannsikring. Firesafe har bred erfaring med å brannsikre alle typer bygg og har møtt på det meste av problemstillinger.

– Det beste er å bruke en testgass for å teste varsleren. Ved å trykke på knappen tester du bare at batteriet fungerer, men ved å bruke en spray sjekker du at den faktisk varsler ved røyk. Selve røykvarsleren bør byttes hver 8-10 år, sier brannrådgiveren.

Dette sier loven

Ifølge loven er det påbudt med minst én røykvarsler i hver etasje, og denne må dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor teknisk rom. Det er også viktig at den kan høres fra alle deler av boligen, også gjennom dører.

Styrene i borettslag og sameier har ansvar for HMS og internkontroll. Å jobbe forebyggende med brannsikkerhet er en stor del av dette og skal dokumenteres skriftlig. Hos borettslag så har styret ansvar for nødvendig deteksjon og slokkerutstyr, også inne i leiligheter. I fellesarealer er det pålagt at borettslag skal ha årlig kontroll på slokkeutstyret og brannalarmanlegg.

Dette sier fornuften

Selv om regelverket kun sier at du må ha én røykvarsler i hver etasje så anbefaler brannrådgiveren å ha flere varslere.

– Jo flere, desto bedre. Og helst seriekoblede røykvarslere på alle rom. Da kan du være sikker på at du oppdager brannen når alarmen går uansett hvor i boligen du oppholder deg. Husk også at varsleren plasseres på det høyeste punktet i taket og minst en halv meter fra veggen, sier Eivind Ruud-Nilsen.

Hvem har ansvar for hva?
Utleiemegler Sør er mellommann mellom utleiere og leietakere og opplever at flere er usikker på hvem sitt ansvar dette er.

– Kort fortalt er det eiers ansvar å anskaffe, samt montere røykvarsler. Og så er det det leietakers ansvar å teste, samt vedlikeholde røykvarsleren. I dag er det leietakerne som skal bytte batterier, sier Mikal Fjellvang.

Sjekk utstyret jevnlig

Det er viktig og også kontrollere utstyret man har i huset. Pulverapparat skal ikke være eldre enn 10 år, og det må vendes jevnlig. Skumapparat skal ikke være eldre enn 5 år. Dersom man er usikker på datoen så står dette stemplet inn på undersiden eller kanten av apparatet.

Eldre bygg og risikoutsatte grupper

Eivind Ruud-Nilsen trekker frem bydeler med eldre bygningsmasse som særlig utsatt, da det ofte er mangler i den bygningsmessige brannsikringen. Kristiansand brann og redning IKS har også i år spesielt fokus på risikoutsatte grupper. Her er det viktig at det innføres rutiner som har fokus på brannforebyggende arbeid. Man må kartlegge de eventuelle utfordringer ved en evakuering. Dette gjelder særlig for rullestolbrukere, personer med nedsatt hørsel, eller antall beboere i leiligheten.

– All forebyggende dokumentasjon og rutiner kan gjøre redningen enklere for brannvesenet.

Går brannalarmen hjemme i leiligheten, så gå alltid ut til møteplass. Er det en falsk alarm, så tar man det som en øvelse for å se om alle kjenner rutinene, sier brannrådgiveren.

Dette kan du gjøre for å forebygge brann i dag

Det viktigste er å ha røykvarslere, slukkeapparat og at det elektriske anlegget fungerer. Det er flere tiltak du kan gjøre for å forebygge brann og her gir brannrådgiveren deg sine topp 5 anbefalinger:

  • Unngå lading om natten, bruk sikre ladere, sørg for at den elektriske enheten ikke ligger tildekket og bruk færrest mulig skjøteledninger.
  • Tenn kun stearinlys i rom der du oppholder deg, og slukk lysene dersom du forlater rommet.
  • Sjekk om ovn/stekeplate er skrudd av før du legger deg.
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer en gang i måneden.
  • Gjennomfør en rømningsøvelse med barna dine

1. Desember – røykvarslerens dag

Hvert år arrangeres røykvarslerens dag den 1. desember. Ettersom de fleste boligbranner oppstår om vinteren, og særlig rundt juletider, er denne dagen lagt til 1. desember. Det anbefales at alle sjekker husets varslere denne dagen. Forebygging er den viktigste jobben vi gjør for å redusere risikoen for farlige branner, og det er mye du kan gjøre selv på denne fronten. Eivind Ruud-Nilsen jobber i Nordens største selskap innen brannsikring og han anbefaler familier å ta med barna på en brannøvelse.

– Og så må alle huske å sjekke varsleren i hytta på Hovden eller Brokke. Det er lett å glemme den, legger Fjellvang til.

Fjellvang er utdannet elektriker og forklarer at batteriene ofte piper i ca. én måned. Som regel er det slik at når spenningen i 9-volts batteriet kommer ned til 7,8 volt vil røykvarsleren begynne å pipe. Hvor lenge batteriet varer før røykvarsleren gir varselsignal om at det må skiftes, bestemmes i hovedsak av strømforbruket røykvarsleren har, og energimengden i batteriet. Så dersom det er lenge siden du var på hytta sist er det ekstra viktig at du tester batteriet. Du kan ha gått glipp av pipelyden som varsler at batteriet blir dårlig, avslutter Fjellvang.

Dette gjør du om det brenner
Dersom en større brann skulle oppstå bør du gjøre følgende:

  • Varsle brannvesenet
  • Varsle andre i samme bygg
  • Sikre vinduer og dører
  • Komme deg ut i sikkerhet via nærmeste rømningsvei
  • Ved sterk røykutvikling må du holde deg langs bakken samt dekke til ansiktet med en fuktig klut
  • Ved mindre brannspredning kan du prøve å hindre spredning ved å slukke med et brannslukkingsapparat eller eventuelt en brannslange. Ring brannvesenet, gi eksakt adresse og følg instruksene du får. Ikke legg på før du får beskjed om det. Dersom brannen ikke har rukket å spre seg, prøv å slukke.

Saken er også omtalt hos:

NRK Sørlandssendinga
Agderposten
Radio316
N247.no
Næringsforeningen i Kristisansandsregionen