Hvordan spare strøm? - Utleiemegler Sør

Hvordan spare strøm?

Hvordan spare strøm i tider med høye strømpriser?
I disse dager er det stort fokus på de usedvanlig høye strømprisene i Norge, som skyldes flere faktorer med en kald vinter og vår, usedvanlig lite vind og nedbør og høye CO2-kvoter i Europa – som igjen påvirker prisene her hos oss.

Dette gjør at man med fordel kan tenke smart rundt energibruk og sitt strømforbruk. De fleste leietakere har ikke strømforbruk inkludert i husleien, og hvilke grep man tar kan derfor påvirke din privatøkonomi. Innholdsprodusent Hildegunn Skage Teinum i Norgesenergi har noen helt klare tips til deg som ønsker å ta noen smarte grep for å redusere energiforbruket ditt når vi går inn i de kalde vintermånedene.

Når du leier et sted, er det ikke alltid du har verken lyst eller anledning til å gjøre store investeringer, som å installere varmepumpe, etterisolere eller bytte vinduer, spesielt ikke dersom du bare bor kortvarig i boligen.

Det første du bør gjøre er å snakke med utleier. Dersom heller ikke hen er interessert eller har mulighet til å investere i kostbare energisparende tiltak, er det likevel mange tips som gjør at du kan redusere strømregningen din.

 

Disse tipsene er like enkle som de er geniale, og noe alle kan få til, også uten fancy duppedingser, sier Hildegunn.

1. Skru ned temperaturen inne

I Norges brukes mellom 60-80 % av strømmen til oppvarming. Reduserer du temperaturen med en grad, kan du redusere energibruken med 5 %. Anbefalt innetemperatur er 20-22 grader, men du kan gjerne ha det kaldere på soverom eller i rom du ikke bruker.


Det går fint an å kle på seg en ekstra genser på de kaldeste dagene. Ull er gull!

 

2. Dusj smartere

Ved å halvere dusjetiden kan du spare mye på oppvarming av varmtvann. Sett gjerne en timer på når du går i dusjen, du får stort sett gjort det du skal på 5 minutter. Har du ikke sparedusj, vurder å installere en. Sparedusjhoder koster ikke mange kronene og halverer vannbruken.

3. Tett glipene

Kjøp tettelister til sprekker i vinduer og dører for å unngå varmetap. Disse tettelistene får du kjøpt hos de fleste byggevarehus og kjeder som Clas Ohlson, Biltema og Jula.

4. Vask med full maskin og senk temperaturen

Oppvaskmaskin og vaskemaskin bør fylles helt opp før du vasker. Det kan også være lurt å kjøre eco-program og senke temperaturen. Det meste blir rent, selv på lave temperaturer. I tillegg er det mer skånsomt for tøyet. Har du tørketrommel kan du fint gi den en pause og tørke klærne på stativ i stedet.

Visste du at det er billigere å vaske opp i maskin enn for hånd?

Dersom du ikke har oppvaskmaskin lønner det seg å samle opp oppvasken og vaske mer samtidig enn å vaske opp under rennende vann.

5. Trekk ut og skru helt av

Apparater i standby bruker mer strøm enn du tror, noen bruker nesten like mye i standby som i bruk. Skru helt av for å spare strøm. I tillegg til dette slår jeg et slag for å skru av lyset når du forlater et rom påpeker Skage Teinum fra Norgesenergi. 

Du sparer kanskje ikke så mye på en enkelt pære, men ganger du det opp med alle lyspærene i boligen blir det en del kroner i løpet av et år.

 

Synes du dette var nyttige tips? Les mer om strøm og strømsparing og bli Strømsmart du også med mer informasjon fra NorgesEnergi. 

Fotokred: NorgesEnergi