Sommeren er igang, og dagene tikker mot august måned hvor nærmere 8500 studenter skal tilbake på skolebenken på UIA på Gimlemoen. Dette betyr stor aktivitet i boligmarkedet, hvor mange skal både flytte ut og inn i nye utleieobjekter. Mange av dem vil leie studentbolig gjennom studentsamskipnaden og SiA Bolig, mens mange av dem må ut på det private boligmarkedet. Flere vet ikke hvor de skal flytte før mandag 20. juli når studentene får svar fra Samordna Opptak på hvor de har kommet inn. Det betyr hektiske dager for mange studenter fram mot semesterstart 10. august for å finne seg en bolig for det kommende semesteret.
Er du en av mange som skal leie ut en utleiebolig til studenter? Da bør du huske på disse fem tipsene fra oss:
1. Brann og rømning
Vi begynner med det viktigste først. Som utleier er det en ting som er viktigere å ha kontroll på enn alt annet, nemlig brannsikkerhet og godkjente rømningsveier. Dette betyr at leiligheten må være riktig utstyrt med brannslukningsutstyr, for eksempel brannslukningsapparat eller brannslange, og også minst en brannalarm som skal høres i alle rom selv når dørene er lukket. Vi anbefaler alltid en brannvarsler i samtlige rom. Samtidig må det være godkjente rømningsveier, i tillegg til ytterdør skal man enda en uavhengig rømningsvei.
2. Lov å leie ut
Et annet vesentlig element for å kunne leie ut er at du har de nødvendige godkjenninger som trengs for å leie ut. Det vil si at du har de godkjenninger som kreves – henholdsvis at alle soverom er godkjent som P-rom for varig opphold. Om du eier en leilighet i borettslag så må du i tillegg forsikre deg om at du har de nødvendige godkjenninger fra styret til å få lov til å leie ut.
3. Ryddige kontraktsforhold
Det er alltid viktig med ryddige kontraktsforhold når du skal leie ut bolig, men spesielt når du skal leie ut til studenter. For mange er det første gang man skal flytte ut hjemmefra, første gang man finner et sted å bo på egenhånd og første gang man forholder seg til en kontrakt. Dette stiller krav til deg som utleier at du kjenner husleieloven og de betingelser som du lovmessig kan justere på og hva som er udiskutabelt. Det samme gjelder sikkerhetsstillelse, hvor det er lovpålagt at depositumskontoen skal stå i leietakers navn, hvor rentene tilfaller leietaker, mens utleier skal ta kostnaden.
4. Flytt inn med toalettmappen under armen
Mange studenter har kanskje et 1-årsperspektiv på sitt opphold, fordi de er usikker på om det er rett studiet for dem, eller de skal videre på utveksling i andre studieår. Derfor ønsker de at leiligheten skal være så innflyttingsklar som mulig med møbler, hvitevarer og generelt høy standard. Vår erfaring er at om utleier leier ut med alt av møbler, inkludert sofa og senger, samt med hvitevarer og muligens det lille ekstra som TV og Apple TV, med internett inkludert, så vil man gjerne kunne øke husleien noe. Dette fordi at studentene setter pris på å kunne flytte inn i noe som er klar til å ta i bruk, og da slipper store oppstartsinvesteringer i møbler og hvitevarer, men kan heller betale noe ekstra i måneden.
5. Annonser på riktig måte
Når man skal leie ut, så har annonseringen mye å si for responsen. Vi anbefaler alltid å reklamere i de kanalene som studentene bruker mest. Finn.no og Hybel er fortsatt mye brukt, og begge er gode å bruke for å få inn leietakere. Samtidig ser vi at sosiale medier er en kanal hvor stadig flere studenter henvender seg. Vi bruker vår egen kanal StudentboligKRS som er spesielt rettet ut mot studentmarkedet hvor vi markedsfører de boligene som er spesielt attraktive for studenter. Men samtidig som du må annonsere i de riktige kanalene, så er det ikke minst viktig hvordan man setter opp annonsen. Sett opp en beskrivende og utfyllende tekst som forteller om utleieboligen din og de kvaliteter den inneholder. Alt for mange legger ut utleieobjektet med ufullstendige setninger og korte stikkord som ikke gir potensielle leietakere et godt førsteinntrykk. Det samme gjelder fotografering, hvor man bør ta ordentlige bilder med et godt kamera og sørge for at det er godt lys i leiligheten som gir et vesentlig bedre inntrykk.
Ønsker du å bruke mindre tid på utleie – og mer tid på alt annet?
Ønsker du å slippe visninger, naboklager eller henvendelser fra leietakere – og ønsker du kun en person å forholde deg til? Vi står klare og bistår deg gjerne!
Mikal Fjellvang hjelper deg med å forvalte din utleiebolig, som betyr at vi tar oss av annonsering, få inn profesjonell fotograf, gjennomføre visninger, ta seg av kontrakter, husordensregler og inn- og utflyttningsprotokoller. Samtidig er vi løpende kontaktperson for dine leieforhold, og vi krever inn leien slik at den kommer på konto til avtalt tid hver måned – om ikke leietaker betaler, så forskutterer vi husleien slik at du alltid får husleien til avtalt tid. Samtidig så kan du være trygg på at vi kvalitetssikrer leietakerne med både kreditt- og referansesjekk.
Vi ønsker ikke bare å gjøre utleie trygt, men det skal også være enkelt å leie ut via Utleiemegler Sør. Derfor er vår utleieforsikring inkludert som en del av pakken for alle som leier ut via oss som dekker opp til 6 måneders tapt husleie og annet økonomisk tap opp til 500 000 kroner, samtidig som det gir tilgang på innledende juridisk bistand og opp til 5 timer juridisk rådgivning pr enhet pr år.
Vi kjenner utleiemarkedet i Kristiansand og har god tilgang til studentmarkedet via StudentboligKRS, men også til andre solide leietakere gjennom samarbeidsavtaler med sentrale aktører i næringslivet. Det gir deg trygghet og forutsigbarhet til at vi vil få leid ut din bolig til markedspris. Men for at du skal slippe å være redd for å sitte igjen med noen kostnader så gir vi alle våre kunder en utleiegaranti – det betyr at du ikke skal betale noe til oss dersom boligen ikke blir utleid – da tar vi kostnaden. Som vi pleier å si «ingen leietaker – ingen kostnad».
For mer informasjon – ta kontakt med Mikal Fjellvang på 957 88 627 eller mikal@utleiemeglersor.no for å booke en gratis befaring.
Lykke til med boligutleie!
Skriv inn telefonnummeret ditt her for å bli oppringt.