Nordmenn er i Europatoppen når det gjelder flytting. Vi flytter på oss i større grad enn før, både mellom kommuner og innad i egen kommune.
“Uansett om du er en racer på flytting eller aldri har flyttet før, er det en del ting du må huske på når du skal flytte, tipser Hildegunn Skage Teinum i NorgesEnergi”.
Skage Teinum har samlet sammen noen av de aller beste flyttetipsene fra deres innholdsunivers Strømsmart, som hun deler i samarbeid med Utleiemegler Sør.
1. Forsikring
Har du en god innboforsikring som også dekker flyttelasset? Sjekk vilkårene og hvis ikke, tegn en utvidet forsikring. Da sikrer du deg mot uhell og skader som kan skje på veien.
– Unge som flytter for å studerer er ofte dekket av foreldrenes innboforsikring inntil en viss alder. Sjekk om dette gjelder deg, du trenger jo ikke betale dobbelt opp dersom du ikke trenger det, tipser Hildegunn.
Dersom du trenger ny forsikring, hent inn tilbud fra flere selskap. Sjekk også om du er medlem av en forening eller organisasjon som gir rabatter hos forsikringsselskap.
2. Godt utstyr er halve jobben
Dersom du gjør jobben selv, innebærer flyttingen en god del tunge løft. For å skåne kroppen kan du låne eller kjøpe inn litt utstyr som gjør denne jobben litt lettere. Hansker er et must. De gir både beskyttelse for hendene og velger du noen med antiskli-materiale får du i tillegg bedre grep.
En bærestropp eller bæresele hjelper deg å fordele belastningen av tunge løft jevnt på begge skuldrene og bidrar til å flytte vekten over på beina. I tillegg får du hendene fri.
En tralle til de tyngste tingene kan anbefales på det sterkeste.
3. Pakk tunge ting i mindre esker
Har du tunge ting, som for eksempel bøker, kan det være lurt å unngå de aller største flytteeskene. Disse kan øremerkes de lettere tingene, men husk å fylle dem helt opp. Da blir de lettere å stable i bilen eller hengeren. Bruk esker som kan lukkes og tapes igjen.
Husk å merke eskene godt med kategori eller hvilket rom de tilhører. Da blir det lettere når du skal pakke ut.
4. Sjekk priser og sammenlikne
Dersom du leier tjenester i forbindelse med flyttingen, for eksempel til utvask eller kjøring av flyttelass, sjekk priser med flere før du inngår avtalen. Det er store prisforskjeller mellom ulike byråer.
Eksempelvis kan du gjennom Utleiemegler Sør få rabatterte priser hos Clean Sør.
Det aller billigste er likevel å gjøre jobben selv, dersom du har anledning til det. Allier deg med venner og familie og kjøp inn litt god dugnadsmat og – drikke til hjelperne dine. Kanskje kan du hjelpe dem med flytting en annen gang?
5. Husk å bestille strøm til din nye bolig
Dersom du glemmer å bestille strømavtale får du ventestrøm-avtale fra netteier. Disse avtalene er en god del dyrere enn de du får hos en strømleverandør, så det kan være lurt å unngå.
Har du allerede en avtale du er fornøyd med, kan du ta med deg denne avtalen til din nye bolig. Da melder du bare fra til strømleverandøren din og oppgir dato for flytting.
“Du kan melde flytting i god tid, så lenge du vet hvilken dato du skal flytte inn”, sier Teinum i NorgesEnergi.
6. Meld flytting til andre
Husk også å melde flytting til Folkeregistreret, Posten og andre som trenger å komme i kontakt med deg. Det kan være lurt å varsle forsikringsselskap, bredbåndsleverandør, bank og ulike abonnementstjenester om at du har flyttet. Avslutt avtaler du ikke lenger vil ha eller trenger og lag nye dersom du har behov for det.
Lykke til med flyttingen!
Skriv inn telefonnummeret ditt her for å bli oppringt.